Monday, December 19, 2011

^^Ke Mersing... Wedding Kak Chik^^

Jumaat lepas kami sekeluarga ke Mersing ke majlis khawin ank sedara abg. Petang khamis lepas balik keje, kami (abg, Saffiya, MIL & ank buah abg 2 org) gerak ke Dungun, umah BIL. Malam Jumaat tu tdo kat Dungun dulu, pg2 esok gerak g Mersing lbih kurang kol9pg. Konvoi 2 kete, family Saffiya & family Qistina..hehehe.. Hujan sgt la lebat, drive pun slow2 aje. Saffiya tdo je manjang.. Best agknye tdo time sjuk2 tu. Lalu jalan Endau Rompin. Klau tahun lepas time aku g Majlis Tunang K.Ngah, rumah org asli still ada lagi kalau tgk kiri dan kanan jalan tu. Tp time ni aku pegi byak umah baru yg berbatu dan bersimen dah naik. Wah, dah byak betul membangun kaum2 ori nih.

Ktorg bwak bekal nasik sbb susah nk jumpa kedai makan dalam perjalanan tu. Perjalanan plak jauh.. Berhenti kat masjid kat Endau untuk lunch & sembhyg.. Sampai kat umah Abg Din (BIL) dalam kol 4ptg jgak la. Pastu trus grak ke homestay yg dia dh sewa khas untuk ktorg dri Terengganu. Besar, selesa sgt homestay tu.. Banglo 2 tingkat yg ngadap pantai.. Siap astro, air cond, peti ais semua dh tersedia..

Malam tu ada mjlis makan2 kat umah pengantin. Menu utama ikan bakar dari byak jenis ikan yg best yg fresh2 lgi. Maklumlah Abg Din salah sorg tekong yg berjaya kat stu, mmg byak stok ikan.. Majlis makan2 tu untuk meraikan kedatangan rombongan keluarga pihak lelaki yg seramai 100 org jgak la dri KL tu..

Pagi esoknya, majlis tunang & akad nikah lepas 1 jam majlis tunang diadakan. saya & Ayu tak ikut sbb malas nak bawak si kecik tu, nnti bising plak kat masjid time org nikah tu.. Petang plak masjlis bersanding buat kat Rooftop Hotel Timotel Mersing.. Majlis sederhana jer tapi nampak grand jgak. Buat kat hotel ni kurg la sikit meriahnya.. Apepun, tahniah buat Kak Chik & hubby.. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat dari ciksu,ayhsu & Saffiya..=)

Petang tu lpas majlis, ktorg gerak balik. Tapi tdo kat Dungun dulu. Pg esok baru gerak balik Setiu. Sian abg, penat drive... =)

Sunday, December 11, 2011

^^Apa Yang Anda Tahu Tentang Seorang Ayah..^^

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp
tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita
bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu
menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn
minum ais!".
*Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??*

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas
berkata  "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga
kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka
kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu
kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk
belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya
mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu
berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan
untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil
kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan
akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan
nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan,
tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg
manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya
yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak
lagi kuat untuk menjaga kita..

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun
redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan
kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.
* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik
untuk ahli keluarganya.* answer me,siapa lelaki terbaik yang pernah
hidup dalam hidup kalian?
yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

Saturday, December 03, 2011

^^2 Tahun Sudah...Alhamdullillah..^^

Hari ni genap sudah 2 tahun usia perkahwinan saya dan abg.. Hidup kami tambah berseri dengan kehadiran Saffiya & harap akan sentiasa berseri-seri lagi hingga akhir hayat kami.. Thank You Allah. =)

Buat abg,
Terima ksih kerana menerima Su seadanya.. Sentiasa disisi Su waktu susah dan senang.. Sentiasa sabar layan kerenah Su yg kdg2 Su sndri pun xfaham apa sbnrnya kehendak hati time tu..Hehehe.. Terima kasih atas segalanya.. Mohon ampun & maaf andainya Su xmmpu membahagiakan abg seperti yg abg harapkan.. Insyaallah akan Su cuba sedaya upaya.. (HARAP ABG BACA NI)  I love you so much kekasih hidup matiku..

3 Disember 2009 ~ 3 Disember 2011