Tuesday, December 24, 2013

Outstation

Last two weeks, sy ke KL 4 hari, Bengkel Pengajaran di UTM Jalan Semarak dengan UKM Bangi. Kalau tahun lepas, saya bawak abang dengan Saffiya sekali, tapi kali ni bimbang jgak nak pegi sendiri sebab masa tu tengah banjir kat Kemaman dgn Kuantan. So, sy decide pegi dengan bus kolej yang dah disediakan. Di awal trimester ni, memang naik bus pun duduk xselesa sakit pinggang, sakit belakang, mcm2 la. Perjalanan pulak mkn msa +-9 jam jgak sblum smpai hotel sbb mcm biasa la, kalau ikut bus ni mesti org2 dalam bus ni nk singgah ronda-ronda kat SOGO la, Jalan TAR la. Saya xlarat, sampai Sogo naik tingkat atas lepak kat food court smpai masa nak gerak ke hotel.

Esoknya hari kedua ke UTM dulu. Yg seronoknya gi bengkel ni seronok makan jela. Biasala mkanan kat Kl ni lain sikit dari Setiu, jarang-jarang jumpa jadi sedaplah. Kalau hari2 jumpa muak jgak. Mmg heaven la mkn pg dgn tghari best2. Sesekali ubah angin, ubah selera. Tapi Saffiya kat umah yang kene tinggal tu tetap ingat jgk.. "makan ape la anak aku hrini..."..

Lpas mkn dah setel smua, patutnya gerak la balik ke Setiu, tapi dsebabkan saya dan kawan sorang lagi perlu hadir bengkel di UKM hari lusanya, maka kami stay la kat hotel. Letih jgak kene naik teksi g jauh sikit cri makanan, maknanya kene berdikari la 2hari tu, yela perut ni lapar je nk mkn berat2, tgok roti pun muak dh.
Hari keempat tu ke UKM Bangi. Snagt la mengimbau zaman2 jadi student degree di FTSM dulu, jumpa lecturer2 dulu makan pun best (makan saje..) hehhehe...
Petang tu bertolak balik, rindunye Saffiya, kol 9.30 malam jgk sampai balik dengan van kolej plak..
Letih, tapi alhamdullillah, si kecik dalam perut ibu sangat faham dan kuat, langsung xmemberi masalah pada ibu.. Lepas ni xtau bila lagi akan outstation..

P/S Saya ngidam Sate Kajang Haji Samuri hohoho...

Tuesday, December 03, 2013

4 Tahun sudah..

Alhamdullillah..
Syukur pada Allah, genap sudah 4 tahun kami suami isteri menempuh suka duka saling melengkapi antara satu sama lain. Semoga Allah mengekalkan kasih sayang kita hingga ke syurga yang abadi..
Kalau nak dibandingkan antara saya dan cik abang memang suasah nak cari persamaan.. Cik abang jenis memilih hal makanan, saya pulak makan apa sahaja selagi boleh makan, cik abang seorang yang gila2, saya pulak lebih banyak senyap, cik abang kategori boros jgak la, saya pulak jenis jimat2 (tp xla sampai tahap kedekut), cik abang ni jenis sensitif skit tapi saya jenis malas nak ambil pusing kalau hal tak penting..hehehe..
Banyak sebenarnya yang berbeza tapi perkara2 yang berbeza ni selalu yang melengkapkan kami..
Terima kasih Allah untuk anugerah-anugerah yang terindah yang Kau berikan untuk kami..

Doa untuk cik abang di hari ulang tahun (3/12/2009 - 3/12/2013)


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله و بركات

Ya Allah..
Kau ampunilah dosa ku yang telah kuperbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan
Ya Allah…
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya
Tetapi ya Allah…Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suamiku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena
Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yangterbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjurank
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusanBimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai

Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka

Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbingan Mu Aku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada Mu,

Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu
Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin…….