Monday, December 19, 2011

^^Ke Mersing... Wedding Kak Chik^^

Jumaat lepas kami sekeluarga ke Mersing ke majlis khawin ank sedara abg. Petang khamis lepas balik keje, kami (abg, Saffiya, MIL & ank buah abg 2 org) gerak ke Dungun, umah BIL. Malam Jumaat tu tdo kat Dungun dulu, pg2 esok gerak g Mersing lbih kurang kol9pg. Konvoi 2 kete, family Saffiya & family Qistina..hehehe.. Hujan sgt la lebat, drive pun slow2 aje. Saffiya tdo je manjang.. Best agknye tdo time sjuk2 tu. Lalu jalan Endau Rompin. Klau tahun lepas time aku g Majlis Tunang K.Ngah, rumah org asli still ada lagi kalau tgk kiri dan kanan jalan tu. Tp time ni aku pegi byak umah baru yg berbatu dan bersimen dah naik. Wah, dah byak betul membangun kaum2 ori nih.

Ktorg bwak bekal nasik sbb susah nk jumpa kedai makan dalam perjalanan tu. Perjalanan plak jauh.. Berhenti kat masjid kat Endau untuk lunch & sembhyg.. Sampai kat umah Abg Din (BIL) dalam kol 4ptg jgak la. Pastu trus grak ke homestay yg dia dh sewa khas untuk ktorg dri Terengganu. Besar, selesa sgt homestay tu.. Banglo 2 tingkat yg ngadap pantai.. Siap astro, air cond, peti ais semua dh tersedia..

Malam tu ada mjlis makan2 kat umah pengantin. Menu utama ikan bakar dari byak jenis ikan yg best yg fresh2 lgi. Maklumlah Abg Din salah sorg tekong yg berjaya kat stu, mmg byak stok ikan.. Majlis makan2 tu untuk meraikan kedatangan rombongan keluarga pihak lelaki yg seramai 100 org jgak la dri KL tu..

Pagi esoknya, majlis tunang & akad nikah lepas 1 jam majlis tunang diadakan. saya & Ayu tak ikut sbb malas nak bawak si kecik tu, nnti bising plak kat masjid time org nikah tu.. Petang plak masjlis bersanding buat kat Rooftop Hotel Timotel Mersing.. Majlis sederhana jer tapi nampak grand jgak. Buat kat hotel ni kurg la sikit meriahnya.. Apepun, tahniah buat Kak Chik & hubby.. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat dari ciksu,ayhsu & Saffiya..=)

Petang tu lpas majlis, ktorg gerak balik. Tapi tdo kat Dungun dulu. Pg esok baru gerak balik Setiu. Sian abg, penat drive... =)

Sunday, December 11, 2011

^^Apa Yang Anda Tahu Tentang Seorang Ayah..^^

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp
tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita
bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu
menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn
minum ais!".
*Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??*

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas
berkata  "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga
kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka
kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu
kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk
belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya
mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu
berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan
untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil
kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan
akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan
nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan,
tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg
manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya
yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak
lagi kuat untuk menjaga kita..

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun
redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan
kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.
* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik
untuk ahli keluarganya.* answer me,siapa lelaki terbaik yang pernah
hidup dalam hidup kalian?
yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

Saturday, December 03, 2011

^^2 Tahun Sudah...Alhamdullillah..^^

Hari ni genap sudah 2 tahun usia perkahwinan saya dan abg.. Hidup kami tambah berseri dengan kehadiran Saffiya & harap akan sentiasa berseri-seri lagi hingga akhir hayat kami.. Thank You Allah. =)

Buat abg,
Terima ksih kerana menerima Su seadanya.. Sentiasa disisi Su waktu susah dan senang.. Sentiasa sabar layan kerenah Su yg kdg2 Su sndri pun xfaham apa sbnrnya kehendak hati time tu..Hehehe.. Terima kasih atas segalanya.. Mohon ampun & maaf andainya Su xmmpu membahagiakan abg seperti yg abg harapkan.. Insyaallah akan Su cuba sedaya upaya.. (HARAP ABG BACA NI)  I love you so much kekasih hidup matiku..

3 Disember 2009 ~ 3 Disember 2011

Monday, November 28, 2011

^^Surveying..In Process..^^

Sekarang ni sy & encik abg tgh survey dua bnda ni. Nk tukar la yg dh ade kat umah tu sbb dah menunggu hari nak rosak dh tu nmpaknya.. 

Bnda yg pertama : 
Plan nak yg 32 inci je. Tapi nk kene pilih brand mane yg OK. Sbb byak gak sy dgr komen org ade sstgh brand tu cpt rosak. Bila dh rosak mmg dh xleh baiki.. Yg mane ye yg OK? huhuhu

Bnda yg kedua :
Peti ais pun nk yg baru gak. Klau bleh xnak yg besar sgt. Sdrhana je.. Sesuai untuk family sy yg tak berapa rmai lagi  ni.. Kalau besar lagi kuat guna letriknya kn.. 

Haih, mcm2 bnda sy nak.. Planning, planning.. Budget, budget.. Huhuhu


^^Saje-saje..^^

Dah lama sy tak update upenye..sbuk manjang laa..bdak2 nak final exam. And dh hbis pun final exam + sy demam,btuk hmpir 2 minggu..Oh ye, ank dara sy dh pun 7 bulan arini..dh mcm2 keletah dh dia tunjuk..Sgt2 menghiburkan kami..So, hadiah birthday Saffiya yg ke 7 bulan ni, ibu & ayah belikan walker ni haa..
Saffiya seronok sgt duk atas walker smpai gelak sorg2..Best btul tgok dia membesar alhamdullillah sihat xde mslah ape2..

Abg pun ade kat umah lgi skrg ni. Aritu pegi seminggu je pstu kena relocation so balik dulu. Dah hujan lebat and banjir xleh la nak pegi lagi. Lagipun kene banjir gak tu cmne nk landing heli plak dlm air kn. Mungkin next week abg dh kene g keje balik. Pstu mcm biasa la aku dan Saffiya pun nomad jap umah PIL kat Fikri.. Lebih selesa duk umah sendiri sbnarnya tp terpaksa jgak sbb nnti abg susah hati xleh nk wat keje plak tinggal kami kat umah 3 minggu, takut jadi ape2. Dh la aritu umah dah kena masuk pencuri time ktorg xde, lgi la dia bimbang.. Tapi sampai bila la kami nk nomad cmtu kan...Huhuhu.. So sementara ada kat umah ni enjoy la puas2. Masak mcm2 feveret encik abg, g jln2..Hehehe..

Thursday, October 06, 2011

^^Catatan Kelahiran : Kenangan Sepanjang Hayat^^

Salam..
Sebak rasanya bila membaca akhbar sehari dua ni. Kes buang anak semakin menjadi-jadi. Ya Allah, teruknya manusia di akhir zaman ni, anak sendiri diperlakukan macam sampah. Dibuang dalam perigi, dicampak ke dalam longkang... Subhanallah.. Tak rasa sayang ke pada anak yang dikandung selama 9 bulan tu.. Tak rasa simpati ke pada anak yang tak berdosa tu.. Kalaupun tidak mahu sekalipun menjaga anak yg tak bersalah tu.. Bagi la pada sesiapa yg mampu menjaga anak tu.. Cukuplah menanggung dosa yg lagi besar..

Kali ni saya nak ceritakan pengalaman saya melahirkan puteri saya yg baru berusia 5 bulan tu. Masih segar dalam ingatan dan masih terasa sakitnya bertarung di labour room..

Pkul 12 mlm selesai smua keje rumah, saya seperti biasa masuk tido. Tiba2 dalam keadaan separuh sedar, sy rasa terdengar mcm ade bnda yg pecah disertai rasa sakit sekejap. pastu terasa plak nak kencing. Bila bangun, byak air keluar. Rupanya saya dah pecah ketuban.. Melimpah atas lantai.. Saya cepat2 kejutkan abg ajak pegi hospital. Dalam keadaan kelam kabut tu, dalam perjalanan bru saya perasan buku pink tertinggal kat umah. Abg hantar saya ke Dewan Bersalin Hospital Setiu dulu. Kemudian baru balik ambik buku pink.

Di hospital, doktor check bukaan, bru 1 cm. Saya ditempatkan dalam wad sementara menunggu bukaan 4 cm bru akan dimasukkan ke labour room.Abg temankan saya di luar wad sbb dia xbleh masuk tgu saya. Dalam wad saya berjalan2 keliling katil sambil SMS dgn abg. Nurse sruh saya pakai pad & check setengah jam skali. Kalau keluar lendir warna hijau atau kuning pekat cpt2 bgtau nurse takut baby lemas.  Kata org2 yg dah berpengalaman klau berjalan2 mcm tu, jalan cepat terbuka.

Pkul 8 pg esoknya, saya rasa sakit yg amat sgt. Abg masuk temankan sy lpas mtak izin nurse. Chek ngah pun ade sbb abg blik kjap ambik chek ngah. Saya mtak nurse check bukaan bru 3 cm. Lambatnya.. Doktor datang ckp kemungkinan sy akan dibawa ke HSNZ sbb graf denyutan baby tak cantik. Rendah time kontraksi & ok time tak de kontraksi. Doktor meeting punyela nama, booking labour room dgn doktor kat HSNZ lgi.. Sy mmg tgah sakit sgt2 dah mengerang sambil menangis2. Mujur abg & chek ngah ade. Nasib baik gak abg tak g marah doktor sbb lmbat sgt nk wat keputusan samada saya bleh bersalin di HS ke atau kna bwak g HSNZ.

Akhirnya, kol 12.15 tghari saya di bawa ke HSNZ dengan ambulan. Abg dgn chek ngah ikut dgn kete blakg ambulan yg sy naik. Sakitnye usah ckp la. Mujur nurse2 ade ajarkn sy cra tarik nafas masa sakit.Sampai di hospital sy terus dimasukkan ke labour room. Abg masuk temankan sy kat labour room. Mulut saya tak henti baca doa permudahkan bersalin. Dalam lima minit skali mesti ada kontraksi & time brhenti tu sy smpat terlelap skjap sbb terlalu pnat. Sakitnya hanya Allah shja yg tahu..

Lpas Asar, bukaan baru 6 cm. Abg kna keluar sbb nurse kate rmai sgt pesakit tgh tgu turn smpai tak muat labour room. Smua husaband yg tman wife dia pn kna kluar jgak. Tggal sy sorg2. Mjur jgak ade adik2 pelatih tlg tnangkan sy. Kesian dorg skit tgn dorg sbb sy pgang kuat2. Sorry ye adik2...

Lpas maghrib, doktor check lgi, dah 8cm. Dkt nk Isyak 9cm dh. Sy ckap kat doktor. Doktor buatla apepn asalkan ank sy selamat. Takpela klau sy mcm mane pn. Lpas tu, doktor sruh sy teran dan untuk mudahkan baby keluar, doktor buat episotomi. Doktor pgang tgn sy sentuh kepala baby yg hmpir dh nk kluar. Sy trus jd bersemangat dan terus teran sekuat hati. Akhirnya sebaik shja habis azan Isyak dilaungkan, lahirlah puteri sy. ALHAMDULLILLAH.. Doktor potong tali pusat,barulah baby sy bunyi nangis. Pas siap smuanya sblum nurse bawa pegi mandikan baby, dia letak baby sy atas dada sy. Sy meraung skuat hati sbb sy masih dlm keadaan tak percaya sy berjaya lalui keadaan tu dgn selamat, baby pun slamat. Putih sgt baby masa tu, mata sepet sebelah je terbuka, bibir plak kecik, merah sgt..Sy syukur sgt2. Pstu nurse bwak pegi kat ayah dia untuk ayah dia azan & iqamat skali. Pastu barulah nurse bawak pegi basuh & wat test untk baby sy.

Lpas siap jahit, ltak ubat smua, sy keluar dri labour room dalam jam 10.20 mlm. Nurse bg minum air milo suam satu gelas. Sy mmg lapar sbb dah sehari suntuk xmasuk ape2 pn dlm perut ni. Saya masuk dalam wad. Abg ikut saya masuk wad sama dgn nurse yg tolak 'bed bergerak' tu. Abg balik mlm tu jgak bwak uri baby balik untuk dicuci & tanam esok pagi. Baby sy tdo dgn saya atas bed. Masa tu dlm wad pnuh dgn org2 yg dh bersalin, tgu ms nk bersalin. Nurse tlg sy ajar mcm mana nk menyusu baby. Tp baby tdo je manjang mgkin xsdar lagi yg dia dh kluar ke alam dunia. Sy tak tdo sgt mlm tu, sbb sy xbrapa slesa + perasaan happy sgt2 dgn anugerah Allah di sisi sy mlm tu.

Pg esoknya, sy bgun nk pegi blik air, nk mndi. Bila sy turun dri bed. Darah byak sgt kluar, melimpah atas lantai. Nurse meluru ke arah sy & tya mcm2 bila keadaan sy mcm tu. Pstu sy rasa gelap mata & mtak nk duduk.Nurse tlg sy duduk. Lpas dh ok skit, time nurse dtg bwak bekfes, sy trus mtak nk roti & air teh panas tu, sy ckp yg sy tak mkn ape2 lg dri smalam. Lpas bekfes, nurse pelatih tlg ambikkan wheelchair tolak sy pegi bilik air.

Lpas sy mandi, sy g kat bed smula, tgk baby dh siap dimandikan. Xlama pstu chek ngah dtg bwak nasi dgn ikan selar bakar. Sy makan smpai habis. Lapa sgt.. + letih. Pstu, abg pn smpai. Tp xleh msuk kerap2 sbb bukan time melawat. Doktor dtg check, baby dh kencing & berak. Pstu doktor check sy, dh xde ape2 mslah. Nurse pn sediakan dokumen untuk sy bawak balik. Ptg tu, sy & baby dibenarkan balik. Sy jgak yg terawal dpt kluar wad sbb nurse yg kendalikan bhgian dokumen tu knal chek ngah & chek ngah mtak dia buat yg sy dlu. 

Itu saja. ALHAMDULLILLAH, sy dan abg bersyukur sgt2 smuanya slamat. Untuk kakitangan Dewan Bersalin & Wad 2A Hospital Setiu, Kakitangan Wad Bersalin & Wad 2A  jgak Hospital Sultanah Nur zahirah, Chek Ngah, MY Loving Hubby & sesape sja yg ada di sisi sy swaktu hari kejadian, TERIMA KASIH BYAK2... =)

Nur Nisrina Saffiya Binti Cik Mohd Nazrin
27 April 2011, 8.46 PM
HSNZ Kuala Terengganu.

Wednesday, October 05, 2011

^^Berhari Raya bersama Dato' Siti Nurhaliza =) ^^

Entri ni dh lama dh tp blum basi. Tapi hari ni baru nak cerite. Ok, 20 September yg lepas, Kolej tmpat sy keje ni ada buat Majlis Sambutan Raya. Macam2 makanan ade. Department sy buat laksa Tganu & laksa Penang. Kenyang sgguh mkn2 aritu. Tapi sepatutnya kena tgu tetamu dtang dulu sblum acara makan. Disebabkan kol 11 tetatu yg ditunggu belum tiba, msing2 mkn la dulu. Lebih kurang kol 12, baru lah bunyi riuh moto2 besar sampai. Ooo, tetau yang ditunggu dah sampai. Pasukan konvoi moto Superbike Association Malaysia sbyak 250 buah dah sampai. Kami ni buat tak kesah jela. Sbb tgh mkn. Tetibe, saya rasa mcm cam je seseorg yg sedang berjalan ke arah gerai2 kami ni. Ya Allah, dato' Siti rupanya. Memang tak sangka dia akn dtg hritu. Disebabkan tergamam, masa salam dgn dia sy tak sempat pun ambik gmbr..RUGI sgguh..
oh yea, Dato' Siti dtg dgn Datuk K.Jue Aziz pn ade...=)..Layan gambar la deh..

 Dato' Siti sempat nyanyi lagu Sesuci Lebran.. Best..

 Jue Aziz pun ada dtg jgak..Cantik ala manja2 gtu orgnyer..
 Dato' Siti dgn uniform
Sweet sgt Dato' Siti nih..

Dah nak berangkat gerak ke Batu 10 plak kat Kuantan
Bye,bye.. Harap2 dapat jumpa lagi =)

Monday, September 19, 2011

^^Saffiya Sudah 4 Bulan^^

Alhamdullilah, Saffiya dh pun berusia 4 bulan lebih. Masa ckup 4bulan aritu dah pergi timbang, skrg berat Saffiya dh 6.5kg. Umur 4 bulan ni byak perkembangan saffiya yg kami boleh tgk. Saffiya dah pandai nangis bila saya buat2 nk tinggal dia. Tp nasib baik pg2 saya nk g keje dia tak nangis nk ikut. Sebab masa saya pegi keje dia tak bangun lagi..hehehe.. 



 Time ni saya tgh tanggalkan baju dia sbb nk mandikan dia. Sempat lagi dia tertdo. Kesian ank ibu. Kata ayah Saffiya "Macam baru sudoh pikul balak ni, letih sungguh." =)




Saffiya dah pandai nk turun dari buai dia. Sekarang ni dia sedar dari tdo dia duk syap je smbil usaha nk turun. kami kena sntiasa alert. Klu tak, takut dia jatuh ats lntai plak nnti.

Saffiya suka sgt hsap jari.Klau bleh smua jari nk msuk dalam mulut dia. Pantang boleh pegang gape2 je nk je sumbat dlm mulut dia..Saffiya.. Saffiya..


Saffiya letih meniarap, landing skjap..=)

Saffiya dah pandai pegang botol susu sndri dh.. Hehe =)

Saffiya dah pandai baca mesej ayah.. (ye dop ni ayoh) Hehehe... =)

Saffiya dah tdo. Selamat Malam syg.. Ibu & ayah saaayang Saffiya. Semoga menjadi anak yg solehah & penawar untuk kami... =)


^^Gambar Raya Kami..^^

Hari ni dh 21 Syawal. Tapi saya baru nak letak gambar raya kami.Alhamdullilah, kami beraya sebagai satu keluarga tahun ni. Kami dah bertiga. Sedondon berbaju tema krim hijau kami beraya sakan tahun ni. Kalau boleh smua umah sanak sedara kami nk singgah. Tapi apakan daya masa sgt terhad. Siang raya sakan, mlm tdo kepenatan. Lpas musim raya, musim kenduri plak. Mane yg sempat, kami pergi. Sehari ade 3,4 undangan. Ramai sgguh kawen.. Ok, inilah gambar raya kami & gambar Saffiya beraya kali pertama.





Selamat Hari Raya Aidilfitri ...=)

Tuesday, September 13, 2011

^^Akhirnya Saya Kembali...^^

Setelah sekian lama saya xbuat post baru tetibe rasa mcm terlalu byak bnda nk dicerita...

27 April 2011,  Rabu , 8.46 PM
Akhirnya setelah 20jam menahan kesakitan dari Hospital Setiu ke Hospital Sultanah Nur Zahirah KT, akhirnya saya selamat melahirkan anak pertama saya. Ye, perempuan dan semestinya diberi nama Nur Nisrina Saffiya..
Ok, inilah anak dara saya..=)

Saffiya umur 5 hari



Saffiya umur 2 bulan

Saffiya umur 3 bulan (baru 4.7 kg time ni) hehe.. tapi time ni dah pandai meniarap..


10 Mei 2011, Selasa, 10.45 PG
Hari ni hari ke 13 saya berpantang. Hari ni saya dan keluarga kehilangan ibu yang paling saya sayangi buat selamanya. Sebenarnya dah dua bulan mek xbleh berjalan sbb kata doktor tulang paha mek hancur kesan ubat-ubat yg dia makan. Seminggu sebelum pergi, sakit mek semakin teruk. Mek masuk hospital 5 hari and doktor kata nak operate ltak besi ganti tulang paha. Doktor sruh jmpa doktor pakar 12 Mei , tp xsempat. Kami redha atas pemergian mek menghadap Allah sebab tak sanggup lagi rasanya tengok mek menderita menahan sakit. Al-Fhatihah untuk mek...

No one can ever replace you..

Tuesday, March 15, 2011

^^It's A Girl =)^^

Hari tu saya tetiba sakit perut yg amat sgt. Ingatkan dah smpai masa. Nanges2 kejutkan en suami hntar ke klinik.
Pstu doc check & scan. Doc ckp xde pape ni cuma mgkin pergerakan baby je tu. Doc kata baby saya aktif. Dia tunjuk satu persatu bahagian badan baby saya. Wah, sy sgt happy. Pstu doc tunjuk 'burger' baby saya. Baby girl ni doc ckp.. Ehehe.. Alhamdullillah, xde pape msalah. Skrg dh 32 minggu, tinggal beberapa minggu je lg. Saya takut....Serius.

Saturday, March 05, 2011

^^Majlis Untuk Saya^^

Diam tak diam dah dekat sebulan xde update baru kn..Bukan xde crite tapi mmg xsmpat langsung jengah blog sendiri. Skrg ni musim student saya final exam. Nak buat kelas tmbahan lagi, jga exam lgi & tanda paper lagi. Sgt la sibuk. En suami pun dah seminggu balik. 18hb Februari hr tu birthday saya. Sgt xsempat update ape2.. Sorry sgt2 ye miss blog..

Diam tak diam my baby dah pun 30 minggu. Semakin hari semakin penat la saya. Baju plak bila pakai minggu lepas pstu nk pakai minggu ni dah mcm barut nangka la plak. Cepat sungguh. Dah mmg skit sgt bju yg padan, boleh bilang dgn jari je. Nak beli skrg ni rasa mcm xberbaloi je. Nak xnak pakai glir jela mana yg ade.
Ok la, sempena dah 7bulan lbih ni, mum in law buat majlis solat hajat untuk saya smga nnti dipermudahkan bersalin. Org2 lama ckap mcm mjlis lenggang perut jgak la tp xikut sgt. Buat sbyg hajat, doa selamat dgn panggil mak bidan tengok kedudukan baby saya je. Mak bidan ckp baby dah turun ke saluran peranakan, so dia angkat la sikit biar naik. Sakit jugak la... Huhu.. Tapi dia kate kedudukan baby alhamdullillah, xde msalah. Dah betul.. Kalau ikutkan kiraan mak bidan baby saya dah msuk 8bulan ni.. Wah, lagi la sy takut. Takut bukan ape, takut time tu sampai, en suami tgah keje kat laut lgi..Haih, cmne tu..Klau bleh nk dia ada ms saya tgh 'berjuang' nnti..Xpelah, hrp smuanya ok & selamat..Insyaallah, amin.

P/S Naluri saya cakap, baby sy ni baby girl. So saya nak namakan dia Nur Nisrina Saffiya.. Nur=Cahaya, Nisrina = Bunga Mawar Putih & Saffiya = Bijak...Comel x? =)

Sunday, February 06, 2011

^^Cuti Tahun Baru Cina^^

Sempena Tahun Baru Cina, kami dapat cuti 3 hari, Khamis, Jumaat dan Sabtu.. Kebetulan en suami masih lagi ade kat umah, byak la plan kami..

Khamis, 3 Februari

Hari ni ade dua jemputan kenduri kesyukuran & akikah yang kami attend. Satu kat kampung aku & satu kat kmpung en suami. Bila perut dah penuh, lepak umah mak mertua jap bincang2 & ukur kain sebab my mum in law nk buatkan sarung tilam, bantal untuk my baby.

Pastu en suami ajak dating. Kami ke Pantai Penarik plan nk ambik angin pantai je.. Singgah beli sotong celup tepung & ikan celup tepung.. Total 3 ekor sotong saiz kecik & 2 ekor ikan saiz sederhana RM24.00..Bising gak ar en suami kate cekik darah sgguh akak tu..Smua org dia caj hrga pelancong.. Suke suki je...Huhuhu
Punya la rmai org kat pantai, maklum la msim cuti rmai org KL balik cari pantai...Hihihi
Kami cari port bwah pokok. Nasib baik ade satu yg sgt strategik. En suami bukak tikar & kami lepak smbil mkn + menikmati angin pantai yg sgt best.. Air laut pn tenang je..Bestnye boleh dating hari2 gtu...

Jumaat, 4 Februari

Hari ni plan ke Bukit Payong, ke mjlis khwin ofismate sya, Yana. Kol11 sy & en suami bertolak ke Bukit Payong. Sempat gak ar mkn buah langsat sekilo dua sbb ni first time smpai ke Bukit Payong. Tgu en suami solat Jumaat dulu pstu kami ke rumah yana. Tak sempat tunggu ofismate yg lain sbb ktorg ade plan lain ag psni. Jauh plak tu nk blik...Huhu..Tahniah yana & suami, Semoga bahagia hingga akhir hayat...=)

Sebelum balik singgah Giant singgah Rotiboy beli roti sambal daging kesukaan kami berdua..=)

Sabtu, 5 Februari

Hari ni xde buat ape2, duk relax je.. Esok en suami nk g keje dh...huhuu

Monday, January 31, 2011

^^Sesi Berjalan-jalan Ke mana-mana Sahaja Part 2^^

Ok, hari ni sesi berjalan sesi kedua plak..Hehe..
Hari ni Sabtu, aku keje half day. Disebabkan plan nak sambung berjalan-jalan selepas keje, en suami sanggup hantar aku g keje pagi tu dan sanggup plak tunggu dari kol9 pagi hingga 1.00 tghari slpas abis aktiviti Mari Menghias Kelas. Kesian dia duk sorang2 dlm kete bawah pokok kat parking tu berjam-jam..

Tepat kol 1 destinasi pertama ke rumah sewa ku yg kini menjadi bekas umah sewa sebabnya hari ni aku akan angkut smua brg2 bawak balik. Sebab mulai esok aku akan ulang alik Setiu-Ktrganu dengan kawan aku yg kebetulan praktikal kat Ktrganu ni jgak.. Bye,bye umah sewa.. Segala kenangan pahit manis akan terpahat di hati sampai bila-bila..=)

Lepas siap angkut barang, aku & en suami lunch kat Warong Norazila yg dekat traffic light Kuala Ibai. En suami order tom yam udang kesukaannya + telur dadar + nasi putih * air teh o panas kesukaannya jga. Manakala aku plak order nasi putih & nak try telur bistik Thai * air sirap limau.. Total harga lunch kami RM13.50 shaja..Berbaloi bukan, sedap plak tu...Jom ke Warong Norazila..sempat ag promote...ehehe

Next, kami ke Mydin Mall. Hri ni plan nk cri brg2 baby. Sebelum masuk cri barang baby, kami survey set penjagaan selepas bersalin.Mula2 plan nak pkai Leesa Formula tapi selepas direkemen oleh tuan pye kdai ubat, dia kate klau ank sulung & plan nak turunkan berat badan baik guna Nona Roguy tapi mahal sikit la RM360..huhu.. Memang la nak turun berat, tapi terlebih bajet la plak.. Next gaji la Nona Roguy.. Hari ni cri brg anak dulu ye..

Naik tingkat atas cari brg2 baby yg basic dulu, baju, kain lampin, wet tissue, selimut, getah lapik tilam baby, sarung tgn & kaki,tuala baby & ade lagi la.. Mcm saya, rupanya en suami lebih teruja dari saya.. Dia kate mcm xpercaya kite tgah pilih brg2 baby... Huhu..Sgt manis saat tu...Alhamdullillah, smga smuanya selamat2 hendaknya...

Hampir kol5ptg, kami bertolak balik..Wah, sgt penat tapi seronok.. Perkara yg diplan dh setel..

Friday, January 28, 2011

^^Sesi Berjalan-jalan Ke mana-mana Sahaja Part 1^^

Hari ni sesi lawatan rutin ke rumah mak & ayah kandung aku kat Bachok.. Jadi, kami bawak baby jumpa mek tok dia. Macam-macam pesan mek tok baby ni bgi kat ibu dia. Maklumlah baby ni the first untuk ibu dia..eheheh..Byak gak pantang larang org tua2 ni ye.. Mek tok & tok ayah alhamdullillah sihat mcm biasa.. Kami tak bermalam kat sana memandangkan esoknya aku dh keje..

Selepas umah mak & ayah aku, kami terus ke Kedai Lalat, umah akak ipar aku aka kakak encik suami, Kak Ma. Kak Ma la the only one adik beradik encik suami yg mewarisi yg dapat anak kembar dalam family dorg antara 7 beradik tu setakat ni. Bygkan betapa berat tanggungan dia dan suami dia bila semua anak termasuk yg kembar berjumlah 6 org tu semua dah bersekolah tahun ni.. Bleh wat contoh gak dorg ni..Walaupn pendapatan tak tinggi mcm org lain, kerja bawak lori, tapi still pendidikan anak-anak diutamakan. Sebelum balik, Kak Ma bagi tilam kabu turun temurun yg mak mertua aku jahit untuk anak-anak dia dulu. Dia kata dah xnak dh,cukupla setakat 6 org..Hehe..Thank you Kak Ma... Tilam kabu tu still elok & kemas je jahitnye..Kredit tu my mak mertua..hehe.. Kami pn klau boleh nk baby tdo atas tilam kabu sbb lebih sjuk & selesa untuk baby nnti...

Lepas tu, kami ke Bandar Kota Bharu..Seperti biasa, lokasi feveret ibu & ayh si baby ni ke KB Mall.. Plan nak beli t-shirt baru untuk en suami. ALhamdullillah, dapat gak 1 yg en suami berkenan. Bukan ape, en suami sgt cerewet klau memilih pakaian.. Quality first katenye... Kebetulan pulak ade sale untuk CNY.. Dapat 20 % offer.. Pastu survey perfume Paco Rabbane Lady Million yg baru kuar..Wah, sgt best baunye.. Tapi 50ml hrganya RM260 tau..Belum yg 100ml ag tu... Plan beli online je la nnti.. Nnti leh pkai same2 dgn en suami dgn Paco Rabbane 1 Millionnye yg sgt best ituuu..Hehehe...G kat Secret Recipe mengidam plak tgk kek Chocolate Strwberry. Beli satu slice bwak balik..Jam dah kol8 mlm, kami trus grak balik Setiu, singgah KFC Jerteh jap dinner Snake Plate kesukaan en suami.. 

Sangat penat & nak tdo dulu..Esok keje plak, ade aktiviti Mari Menghias Kelas kat kolej..Daa..esok ade Sesi Berjalan part 2 plak...=)

Tuesday, January 18, 2011

^^Alhamdullillah^^

Minggu ni dah minggu ke 24. Tendangan-tendangannya memang sangat2 aku rasa. Macam main bola sepak pun ade kat dalam tu. Hari tu dah scan sekali kat klinik kerajaan. Alhamdullillah, tak sabar nak tunggu dia keluar. Cuma xtau lagi la laki ke pompuan sebab aritu tak nampak. Planning dengan cik abg nak g scan skali lagi kat swasta. Klau x, cmne nk ready kelengkapan dia. Klau boleh nak beli yang pink2 smuanya klau pmpuan. Klau laki plak nak cari yang warna biru plak. Sebelum cik abg g keje balik, kena cepat2 la. Nnti cik abg balik dah makin tak larat. 

Semoga kamu menjadi anak yang soleh & solehah serta anak yang sentiasa mendoakan ayah & ibumu. Aminnn..

Monday, January 10, 2011

^^Terus Menanti...^^

Ok, hari ni dah 10 Januari 2011. Encik abang xbleh balik lagi semalam. Copper dah ade cuma ambik org2 yang dah lama ter'delay' nak balik tu. So, smua dah selamat balik jmpa family msing2 semalam. Alhamdullillah. 
Encik abang kate, pagi ni giliran dia & org2 yang sepatutnya balik semalam. Tu tgah tunggu copper la tu. Barang2 & tuan pya dah ready tunggu angkat beg naik copper je. Harap2 xkecewa lagi hri ni... Sebab aku dah siap2 ambik cuti nak spend time dengan dia sebelum dia pergi keje lagi nnti. Baby pun xscan lagi ni. Dah masuk 6bulan dh.. Tgu ayah dia la ni... Sabar ye syg ye.. Kite sama2 tgu ayah balik ye...=)
Semoga semuanya selamat....Aminnn....

P/S Dalam hati Allah saje yg tahu.....

Sunday, January 09, 2011

^^9 Januari 2011^^

Hri ni dah pun 9 Januari 2011.. Hari yg ditunggu2.. Tapi ade ape ye dgn hri ni............
Oowh, hari ni sepatutnya encik abang sepatutnya balik ke darat setelah 3minggu di Guntong D...
Tapi xtau la dapat balik ke x sebab encik abang ckap kawan2 dia yg sepatutnya balik hari Khamis last week pun xleh balik lagi sbbnye copper xde nk kna g ambik.. So, dalam 50org lagi ter'delay' tarikh balik dorg..
Jadi, encik abang pesan, jgn terlalu berharap hari ni dia sempat balik.. Tunggu sahaja & berdoalah semoga cepat balik dan selamat.....huhuhu

Monday, January 03, 2011

^^A New Year Has Come..^^

Semoga Tuhan melindungi kita semua daripada bala, bencana dan dugaan yang tak mampu kita lalui pada tahun baru ni..
Selamat Tahun Baru.. Semoga keredhaan Allah sentiasa bersama kita...

^^Becoming A Mama^^

               Rasa macam tak percaya pun ade..Alhamdullillah dah 5 bulan stgah usia baby dlm kandungan aku ni..
Anugerah yang paling indah untuk aku n encik hubby. Dan kami berdua sgt menunggu saat kelahiran anugerah terindah ini ke dunia ini.. 

               Masa awal2 dulu aku xdela byak sgt alahannya cuma apa yang aku nmpak sgt ketara, selera aku pada bnda2 mknan yg masam dan perubahan mood yang kdg2 terlampau sensitive tak bertempat. Thanks a lot to encik hubby sbb sgt memahami dan sabar melayan perangai aku time tu.. Uhuhu
Alhamdullillah, sekarang ni dah xde ape2 la, Cuma aku cepat letih je.

               Anakku ni sangat memahami stiap perasaan aku. Kalau mood aku happy, dia pun mula la melompat sakan kat dlam tu smpai kdg2 terkejut jgak dibuatnya. Tapi kalau time aku sedih je, dia syap je seolah2 turut sedih bersama aku. Sesungguhnya, inilah perasaan yang terindah yang Allah anugerahkan untuk kami. Syukur sgt2.. Inilah jugak hadiah ulangtahun perkahwinan kami yang pertama yang sangat bermakna..

               Anakku, walaupun ibu bersusah-payah dan penat menanggung stiap dugaan dan kesakitan sewaktu mengandungkanmu, tapi untukmu anakku, akan ibu harungi jua. Semoga kamu menjadi anak yang soleh dan solehah serta berjaya di dunia dan akhirat. Ibu dan ayah sangat menanti-nanti kelahiranmu… Amin.

P/S Tak sempat scan lagi time ni, tunggu encik hubby balik dari laut.. 9hb Januari nnti. I miss u so much…