Tuesday, February 09, 2010

^^ Kenangan Dengan Arwah Ayah.. ^^

Malam tadi ayah datang lagi dalam mimpi aku.. Mungkin untuk wish me luck untuk exam SEPM aku hari ni.. Aku dah wat yg mampu aku buat, even not at all, because ade soalan yang aku xingat ape yang aku hafal.. 
Dah hampir 10 tahun ayah pergi meninggalkan aku & my mum.. Padahal masih baru je rasanya.. Aku tak pernah lupakan arwah sebab masa arwah ade aku lah yang paling manja dengan arwah sebab aku satu-satunya anak perempuan tunggal yang ayah jaga dari kecik seawal usia aku 40hari di muka bumi ini..


Dulu, masa arwah masih ade, dia yang hantar aku ke sekolah. Even mata ayah dah tak berapa terang nak bawak motor, ayah still hantar aku jalan kaki ke sekolah.. Dan waktu balik dari sekolah pun ayah dah ade tunggu aku kat pagar sekolah.. Kami balik jalan kaki sama-sama..Ni cerita masa aku tadika & darjah satu dulu la kn.. Dulu jgak waktu aku kena pergi kelas malam, ayah tak mampu nak bawak motor nak hantar & ambik aku, ayah sanggup carikan orang untuk hantar aku ke kelas malam.. Kesian ayah..


Dulu, time raya, walaupun hanya aku je yg ade, tiap2 tahun ayah mesti pasang tiang untuk letak pelita raya untuk aku main bunga api.. Ayah la temankan aku main bunga api.. Kalau malam raya pulak, kami bakar sate sesame, my mum pulak cucuk isi ayam untuk jadi sate tu.. Aku tak tolong my mum, tapi aku bertanding dengan ayah siape makan sate paling banyak.. Bila dah kenyang, habis, ktorg kira sape yang banyak.. Best time tu..


Ayah sakit lepas aku habis exam UPSR.. Selang xlama lepas aku dapat result, 5A UPSR tu, ayah pergi meninggalkan kami buat selamanya.. Sebelum ayah pergi, ayah pesan supaya belajar molek2 & jangan abaikan my mum.. Hari ayah meninggal, aku tak menangis sebab hati aku kosong, mcm xde perasaan. Lepas 1,2 hari ayah takde, aku sangat merasa kehilangan ayah... Dan mulai hari tu, takde sape lagi nak bakar sate dengan aku time raya, hari raya lepas tu sangat la sunyi.. Kalau masa ayah ade, sangat ramai anak-anak sedara ayah datang nak beraya dengan ayah..


Lepas ayah takde jugak, dah takde sesape yang pergi ambik result exam aku masa sekolah menengah.. Sebab setiap kali exam yang penting selain SPM or PMR, mak ayah kena ada sekali untuk terima anugerah and result anak-anak dorg dari guru kelas anak masing-masing. Tapi, aku jugak kena ambik sendiri, sorang2.. Nak mintak my mum pergi, memang xleh sebab sebelum ayah takde lagi, my mum dah sakit susah nak jalan.. Sangat sedih waktu tu.. Walaupun keputusan aku yang paling baik tapi takde makna sangat pada aku.. Dulu masa ayah ada lagi, ayah xpernah missed Hari Penyampaian Hadiah Akhir Tahun kat sekolah aku masa sekolah rendah tu.. Sebab setiap tahun, aku mesti naik pentas tak nak hampakan ayah.. Tapi tu semua dah tinggal kenangan...


Aku terkilan, sebab ayah tak sempat tgk aku dengan SPM aku, terkilan sebab ayah tak sempat hantar aku ke universiti & ayah tak sempat tgk aku kawin... Walaupun aku masih ada ayah kandung, tapi tetap tak sama macam arwah ayah yang jaga aku selama ni.. Takde sape2 dapat gantikan tempat arwah ayah.. 
Aku harap suatu masa nanti, aku nak jumpa ayah sekali lagi, nak salam tangan ayah.. Walaupun di alam yang lain, tapi aku nak sangat jumpa dia lagi... I really miss him... 


P/S Al-Fhatihah untuk arwah ayah... 

1 comment:

  1. Kamu buat ayahanda mu berbangga dengan kelahiran mu. Sentiasalah berdoa dan sedekah al-Fatihah kepada ayahanda mu, semoga hidup mu diberkati.

    ReplyDelete